35°C
Beogradclear sky
Bazeni za Dvorište

Bazeni za Dvorište: Kako Izabrati i Održavati Savršen Bazen

Sadržaj

Bazeni za dvorište mogu transformisati vaš životni prostor u oazu mira i opuštanja. Bez obzira na to da li ste ljubitelj plivanja, tražite mesto za rekreaciju s porodicom ili jednostavno želite estetski privlačan dodatak vašem domu, bazen može biti savršen izbor. Od različitih vrsta bazena do održavanja i sigurnosnih mera, ovaj vodič će vam pružiti sve potrebne informacije kako biste doneli informisanu odluku i maksimalno uživali u svom privatnom raju na otvorenom.

Izbor Pravog Bazena za Vaše Dvorište

Izbor Pravog Bazena za Vaše Dvorište
Preuzeto sa Freepik

Prilikom izbora bazena za dvorište, potrebno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste doneli pravu odluku.

1. Vrste Bazena

Postoji nekoliko vrsta bazena koje možete izabrati: nadzemni bazeni, ugradni bazeni, betonski bazeni, bazeni od fiberglasa i vinil-liner bazeni. Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane. Nadzemni bazeni su obično jeftiniji i lakši za instalaciju, dok su ugradni bazeni trajniji i estetski privlačniji.

 • Nadzemni Bazeni: Nadzemni bazeni su odličan izbor za one koji žele brzu i pristupačnu opciju. Ovi bazeni su idealni za privremenu upotrebu i mogu se lako ukloniti ili premestiti. Njihova instalacija je jednostavna i ne zahteva velike građevinske radove.
 • Ugradni Bazeni: Ugradni bazeni su trajna opcija koja dodaje vrednost vašem domu. Mogu biti izrađeni od različitih materijala kao što su beton, fiberglas ili vinil-liner. Ovi bazeni su estetski privlačni i mogu se prilagoditi dizajnu vašeg dvorišta.
 • Betonski Bazeni: Betonski bazeni su poznati po svojoj dugovečnosti i fleksibilnosti u dizajnu. Mogu se prilagoditi bilo kom obliku i veličini, što ih čini popularnim izborom za one koji žele jedinstveni bazen.
 • Bazeni od Fiberglasa: Ovi bazeni su predefinisani u fabrici i dolaze u različitim oblicima i veličinama. Njihova glatka površina olakšava čišćenje i otporna je na alge. Instalacija je brza, ali izbor oblika je ograničen.
 • Vinil-Liner Bazeni: Vinil-liner bazeni su pristupačna opcija koja pruža fleksibilnost u dizajnu. Liner se može menjati svakih 7-10 godina, što omogućava osvežavanje izgleda bazena.

2. Veličina i Oblik Bazena

Veličina i oblik bazena zavise od prostora koji imate u dvorištu, kao i od vaših ličnih preferencija. Manji bazeni su idealni za manja dvorišta i lakši su za održavanje, dok veći bazeni pružaju više prostora za plivanje i rekreaciju.

 • Pravougani Bazeni: Pravougani bazeni su klasičan izbor i idealni su za plivanje. Njihov jednostavan oblik olakšava instalaciju i integraciju sa okolnim prostorom.
 • Okrugli i Ovalni Bazeni: Okrugli i ovalni bazeni pružaju estetsku privlačnost i često se koriste za rekreaciju i opuštanje. Ovi oblici su takođe odlični za manje prostore.
 • Slobodni Oblik: Bazeni slobodnog oblika omogućavaju kreativnost i prilagođavanje prirodnom pejzažu. Ovi bazeni mogu imati nepravilne oblike i često uključuju dodatke kao što su vodopadi ili ugrađeni spa delovi.

3. Materijali i Kvalitet

Kvalitet materijala od kojeg je bazen napravljen je ključan za njegov dug vek trajanja. Betonski bazeni su veoma izdržljivi, ali mogu biti skuplji za održavanje. Bazeni od fiberglasa su popularni zbog svoje otpornosti na alge i hemikalije, dok su vinil-liner bazeni pristupačniji, ali zahtevaju redovno menjanje folije.

 • Beton: Beton pruža vrhunsku izdržljivost i fleksibilnost u dizajnu. Međutim, zahteva redovno održavanje i može biti sklon pucanju ako nije pravilno izgrađen.
 • Fiberglas: Fiberglas bazeni su otporni na alge i hemikalije, lako se čiste i brzo instaliraju. Nedostatak je ograničen izbor oblika i veličina.
 • Vinil: Vinil-liner bazeni su pristupačni i omogućavaju prilagodljivost u dizajnu. Međutim, liner može biti oštećen oštrim predmetima i zahteva redovnu zamenu.

Postavljanje Bazena u Dvorište

Postavljanje Bazena
Preuzeto sa Oprema za bazene

Postavljanje bazena u dvorištu je kompleksan proces koji zahteva pažljivo planiranje i stručnu pomoć.

1. Priprema Terena

Prvi korak u postavljanju bazena je priprema terena. To uključuje uklanjanje travnjaka, ravnanje tla i obezbeđivanje odgovarajuće drenaže kako bi se izbeglo zadržavanje vode oko bazena.

 • Iskopavanje: Za ugradne bazene, iskopavanje je ključni deo procesa. Dubina i veličina iskopavanja zavise od tipa i veličine bazena. Važno je angažovati profesionalce kako bi se osigurala preciznost i sigurnost.
 • Drenaža: Pravilna drenaža sprečava zadržavanje vode i oštećenja temelja bazena. To može uključivati instalaciju drenažnih cevi i sistema za odvodnjavanje.

2. Instalacija Bazen

Proces instalacije zavisi od vrste bazena koji ste izabrali. Za nadzemne bazene, instalacija može biti brža i jednostavnija, dok ugradni bazeni zahtevaju iskopavanje, postavljanje temelja i instalaciju cevovoda i filtera.

 • Betonski Bazeni: Instalacija betonskih bazena uključuje izlivanje betona, ojačanje armaturom i postavljanje završne obrade kao što su pločice ili boja.
 • Fiberglas Bazeni: Ovi bazeni se isporučuju kao gotovi komadi i postavljaju u iskopanu rupu. Instalacija je brza, ali zahteva pažljivo nivelisanje i osiguranje stabilnosti.
 • Vinil-Liner Bazeni: Instalacija uključuje postavljanje okvira bazena, oblaganje vinil-linerom i punjenje vodom. Liner se mora pažljivo postaviti kako bi se izbegle bore i oštećenja.

3. Dodaci i Oprema

Nakon postavljanja bazena, važno je obratiti pažnju na dodatke i opremu kao što su pumpe, filteri, grejači i sigurnosne ograde. Ovi elementi su ključni za pravilno funkcionisanje i sigurnost vašeg bazena.

 • Pumpe i Filteri: Pumpe cirkulišu vodu kroz filtere koji uklanjaju nečistoće i održavaju vodu čistom. Redovno održavanje ovih sistema je ključno za zdravlje vode.
 • Grejači: Grejači omogućavaju produženje sezone kupanja i udobno korišćenje bazena tokom hladnijih meseci. Postoje različite vrste grejača, uključujući solarne, električne i gasne grejače.
 • Osvetljenje: Osvetljenje može poboljšati estetski izgled bazena i omogućiti noćno kupanje. LED svetla su popularan izbor zbog svoje efikasnosti i dugovečnosti.
 • Sigurnosne Ograde: Sigurnosne ograde su ključne za sprečavanje nesreća, posebno ako imate decu ili kućne ljubimce. Ograde treba da budu dovoljno visoke i bez mogućnosti lakoog penjanja.

Održavanje Bazena za Dvorište

Odrzavanje Bazena
Preuzeto sa Freepik

Redovno održavanje bazena je neophodno za njegov dug vek trajanja i čistu vodu za kupanje.

1. Čišćenje i Hemija

Redovno čišćenje bazena uključuje uklanjanje lišća i nečistoća sa površine vode, kao i čišćenje zidova i dna bazena. Takođe je važno redovno testiranje i balansiranje hemijskog sastava vode kako bi se održao pravilan nivo pH i dezinfekcionih sredstava.

 • Sredstva za Čišćenje: Postoje različiti alati i sredstva za čišćenje bazena, uključujući mrežice za lišće, četke za zidove i automatske čistače. Pravilno korišćenje ovih alata pomaže u održavanju čistoće vode.
 • Hemikalije: Hemikalije kao što su hlor, algaecidi i stabilizatori su ključne za održavanje zdravlja vode. Redovno testiranje vode pomoću kompleta za testiranje pomaže u održavanju pravilnog balansa hemikalija.

2. Održavanje Opreme

Održavanje pumpe i filtera je ključno za cirkulaciju i filtraciju vode. Redovno proveravajte i čistite filtere kako biste osigurali njihov efikasan rad. Takođe, proverite stanje cevovoda i druge opreme kako biste izbegli kvarove i curenje vode.

 • Pumpa: Pumpa treba da radi najmanje 8 sati dnevno kako bi se osigurala adekvatna cirkulacija vode. Redovno proveravajte i čistite korpu pumpe od nečistoća.
 • Filteri: Postoje tri glavne vrste filtera: peščani, kartušasti i DE filteri. Svaka vrsta zahteva različite metode čišćenja i održavanja. Redovno ispiranje i zamena medija su ključni za efikasnost filtera.

3. Priprema Bazena za Zimu

Priprema bazena za zimski period je važan deo održavanja. To uključuje ispuštanje vode do određene nivoa, čišćenje i prekrivanje bazena zaštitnom folijom. Takođe, neophodno je dodati zimsku hemiju koja će sprečiti nastanak algi i bakterija tokom hladnih meseci.

 • Ispuštanje Vode: Smanjite nivo vode ispod skimmera i povucite svu opremu koja može biti oštećena mrazom.
 • Zaštitna Folija: Pokrivači za bazen sprečavaju padanje lišća i nečistoća, kao i zadržavanje algi tokom zime. Izaberite visokokvalitetne folije koje su otporne na vremenske uslove.
 • Zimska Hemija: Dodavanje specijalnih hemikalija za zimu pomaže u održavanju čistoće vode i sprečavanju korozije i taloženja kamenca.

Sigurnost

Preuzeto sa BABYSECUR
Preuzeto sa BABYSECUR

Sigurnost je ključna kada imate bazen u dvorištu, posebno ako imate decu ili kućne ljubimce.

1. Sigurnosne Ograde i Pokrivači

Instalacija sigurnosnih ograda oko bazena je prvi korak ka povećanju bezbednosti. Takođe, korišćenje pokrivača za bazen kada se ne koristi može sprečiti nesreće i zadržati vodu čistom.

 • Ograde: Sigurnosne ograde treba da budu dovoljno visoke i sa samostalnim zaključavanjem. Postoje različite vrste ograda, uključujući metalne, staklene i plastične.
 • Pokrivači: Postoje različiti tipovi pokrivača, uključujući automatske, solarne i zaštitne pokrivače. Automatski pokrivači nude najviši nivo sigurnosti i jednostavnosti korišćenja.

2. Alarmni Sistemi

Postavljanje alarmnih sistema koji detektuju ulazak u vodu može dodatno povećati sigurnost. Ovi sistemi mogu biti povezani sa vašim pametnim uređajima, što vam omogućava da odmah reagujete u slučaju opasnosti.

 • Senzori za Vodu: Senzori se postavljaju na površinu vode i aktiviraju alarm kada detektuju talasanje. Ovi sistemi su korisni za obaveštavanje roditelja u slučaju da dete uđe u bazen bez nadzora.
 • Perimetarski Alarmni Sistemi: Ovi alarmni sistemi postavljaju se oko bazena i aktiviraju se kada neko pređe sigurnosnu liniju.

3. Pravila i Nadgledanje

Postavite jasna pravila za korišćenje bazena i uvek nadgledajte decu dok su u vodi. Edukujte članove porodice o osnovama prve pomoći i kako reagovati u hitnim situacijama.

 • Obuka: Edukacija o osnovama plivanja i bezbednosnim merama je ključna. Organizujte časove plivanja za decu i odrasle kako bi se povećala sigurnost.
 • Prva Pomoć: Imati komplet prve pomoći u blizini bazena je neophodno. Naučite članove porodice kako koristiti komplet i kako reagovati u slučaju nezgode.

Estetika i Funkcionalnost Bazena za Dvorište

Nadzemni Bazeni
Preuzeto sa Freepik

Bazeni za dvorište mogu značajno poboljšati estetiku vašeg doma i pružiti dodatnu funkcionalnost.

1. Dizajn i Dekoracija

Izaberite dizajn bazena koji će se uklopiti u stil vašeg dvorišta i kuće. Dodavanje elemenata kao što su vodopadi, osvetljenje i biljke može stvoriti prijatan ambijent za opuštanje.

 • Vodopadi i Fontane: Vodeni efekti dodaju luksuzan izgled vašem bazenu i pomažu u opuštanju. Mogu se integrisati u dizajn bazena ili dodati kao zasebni elementi.
 • Osvetljenje: Osvetljenje stvara magičnu atmosferu u večernjim satima. LED svetla su energetski efikasna i dostupna u različitim bojama i stilovima.
 • Biljke i Dekoracije: Oko bazena možete posaditi biljke koje doprinose estetici i stvaraju prirodan ambijent. Takođe, razmislite o postavljanju dekorativnih elemenata kao što su skulpture ili mozaici.

2. Prostor za Rekreaciju

Pored bazena, kreirajte prostor za rekreaciju sa ležaljkama, suncobranima i spoljnim nameštajem. Ovaj prostor može postati idealno mesto za porodična okupljanja i druženje sa prijateljima.

 • Ležaljke i Nameštaj: Udoban nameštaj čini boravak pored bazena prijatnijim. Birajte materijale otporne na vremenske uslove i lako održavanje.
 • Suncobrani i Nadstrešnice: Pružaju hladovinu i zaštitu od sunca, omogućavajući vam da uživate u bazenu tokom celog dana.
 • Prostor za Roštilj: Kreiranje prostora za roštilj i trpezariju na otvorenom dodatno obogaćuje funkcionalnost vašeg dvorišta. Ovaj prostor može biti opremljen roštiljem, stolom i stolicama za uživanje u obrocima na svežem vazduhu.

3. Održavanje Estetike

Redovno održavanje ne samo bazena, već i okoline, doprinosi celokupnom izgledu vašeg dvorišta. Pobrinite se da travnjak bude uredan, biljke zdrave i svi dekorativni elementi čisti i funkcionalni.

 • Travnjak i Biljke: Redovno kosite travu i zalivajte biljke kako biste održali zelenu i živopisnu okolinu. Uklanjajte suvo lišće i korov kako biste sprečili neuredan izgled.
 • Čišćenje Dekoracija: Održavajte dekorativne elemente čistim i u dobrom stanju. Redovno proveravajte i popravite eventualna oštećenja na skulpturama, fontanama ili drugim ukrasima.

Zaključak

Bazeni za Dvorište
Preuzeto sa Freepik

Bazeni za dvorište pružaju ne samo luksuz i opuštanje, već i brojne zdravstvene prednosti. Pravilno izabrani i održavani bazen može trajati godinama i pružati uživanje celokupnoj porodici. Vodite računa o svim aspektima – od izbora vrste bazena, preko instalacije i održavanja, do sigurnosnih mera – kako biste maksimalno iskoristili svoj privatni vodeni raj.

Najčešća Pitanja i Odgovori

1. Koliko košta postavljanje bazena u dvorištu?

Cena postavljanja bazena u dvorištu varira u zavisnosti od tipa bazena, veličine, materijala i dodatne opreme. Nadzemni bazeni su obično najjeftiniji, s cenama koje se kreću od 500 do 3,000 evra, dok ugradni bazeni mogu koštati između 1,000 i 10,000 evra ili više. Troškovi uključuju pripremu terena, instalaciju, potrebne dozvole i dodatke poput pumpi, filtera i osvetljenja. Pre donošenja odluke, preporučuje se izrada detaljnog budžeta i konsultacija s profesionalcima kako biste dobili tačnu procenu troškova.

2. Da li je potrebna dozvola za postavljanje bazena u dvorištu?

U većini slučajeva, potrebna je dozvola za postavljanje bazena u dvorištu. Procedura i zahtevi variraju u zavisnosti od lokacije i tipa bazena. Nadzemni bazeni često zahtevaju manje dozvola, dok ugradni bazeni obično zahtevaju detaljnije planiranje i saglasnost lokalnih vlasti. Pre nego što započnete sa radovima, proverite lokalne propise i zatražite potrebne dozvole kako biste izbegli pravne probleme i osigurali da je bazen izgrađen u skladu sa svim sigurnosnim i građevinskim standardima.

3. Koliko vremena je potrebno za postavljanje bazena?

Vreme potrebno za postavljanje bazena zavisi od tipa bazena i složenosti projekta. Nadzemni bazeni mogu biti postavljeni za nekoliko dana, dok ugradni bazeni često zahtevaju nekoliko nedelja ili čak meseci za završetak. Proces uključuje pripremu terena, iskopavanje, instalaciju bazena, postavljanje opreme i završne radove. Dodatni faktori koji mogu uticati na trajanje uključuju vremenske uslove, dostupnost materijala i radne snage, kao i eventualne administrativne procedure. Planirajte unapred i angažujte pouzdane profesionalce kako bi projekat tekao glatko.

4. Kako održavati pH vrednost vode u bazenu?

Održavanje pravilne pH vrednosti vode u bazenu ključno je za zdravlje korisnika i dug vek trajanja bazena. Idealna pH vrednost vode treba biti između 7.2 i 7.6. Redovno testirajte vodu pomoću kompleta za testiranje i koristite odgovarajuće hemikalije za podešavanje pH vrednosti. Soda bikarbona se koristi za povećanje pH, dok se natrijum bisulfat ili muriatska kiselina koristi za smanjenje pH. Održavanje pH vrednosti sprečava iritaciju kože i očiju, koroziju opreme i razvoj algi. Redovno pratite i prilagođavajte pH kako bi voda bila sigurna i čista.

5. Koliko često treba čistiti bazen?

Bazen treba redovno čistiti kako bi voda ostala čista i sigurna za kupanje. Površinsko čišćenje treba obavljati svakodnevno uklanjanjem lišća i nečistoća mrežicom. Zidovi i dno bazena treba čistiti četkom najmanje jednom nedeljno kako bi se sprečio razvoj algi i taloženje prljavštine. Filteri se takođe moraju redovno čistiti prema uputstvima proizvođača, obično jednom nedeljno. Pored toga, redovno proveravajte i balansirajte hemijski sastav vode kako biste održali pravilne nivoe pH i dezinfekcionih sredstava.

6. Koje su najbolje biljke za uređenje oko bazena?

Odabir biljaka za uređenje oko bazena zavisi od klime i stila koji želite postići. Biljke otporne na vlagu i sunce, poput lavande, agave i bambusa, idealne su za područje oko bazena. Palme i sukulenti takođe dodaju egzotičan izgled. Izbegavajte biljke koje ispuštaju mnogo lišća ili imaju bodljikave delove kako bi održavanje bilo lakše. Dodavanje visokih biljaka ili živih ograda može pružiti privatnost, dok cvetnice mogu dodati boju i miris prostoru. Izbor odgovarajućih biljaka može značajno poboljšati estetiku i funkcionalnost vašeg dvorišta.

7. Da li je bazen bezbedan za kućne ljubimce?

Bazeni mogu biti bezbedni za kućne ljubimce ako se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti. Postavljanje sigurnosnih ograda oko bazena i korišćenje pokrivača kada se bazen ne koristi može sprečiti nesreće. Uvek nadgledajte kućne ljubimce dok su u blizini bazena i naučite ih kako bezbedno ulaziti i izlaziti iz vode. Redovno čistite vodu i balansirajte hemijski sastav kako biste izbegli iritaciju kože i očiju ljubimaca. Takođe, obezbedite im svežinu i čistu vodu za piće kako bi izbegli pijenje bazenske vode koja može sadržavati hemikalije.

8. Koliko dugo traje prosečan bazen?

Vek trajanja bazena zavisi od tipa, materijala i održavanja. Betonski bazeni su najtrajniji i mogu trajati 25-50 godina uz pravilno održavanje. Bazeni od fiberglasa obično traju 20-30 godina, dok vinil-liner bazeni imaju vek trajanja od 10-15 godina, pri čemu se liner mora menjati svakih 7-10 godina. Redovno održavanje, uključujući čišćenje, balansiranje hemikalija i popravku manjih oštećenja, može značajno produžiti vek trajanja bazena. Investicija u visokokvalitetne materijale i profesionalnu instalaciju takođe doprinosi dugovečnosti bazena.

9. Kako sprečiti razvoj algi u bazenu?

Prevencija razvoja algi u bazenu zahteva redovno održavanje i pravilnu upotrebu hemikalija. Održavajte odgovarajuću pH vrednost i nivo hlora u vodi, jer alge rastu u vodi sa neuravnoteženim hemijskim sastavom. Redovno čistite zidove i dno bazena kako biste uklonili naslage gde alge mogu rasti. Upotreba algicida može pomoći u sprečavanju pojave algi, posebno tokom toplih meseci kada su alge sklone bržem rastu. Takođe, osigurajte adekvatnu cirkulaciju vode pomoću pumpi i filtera kako bi voda ostala čista i prozračna.

10. Kako zaštititi bazen tokom zime?

Zaštita bazena tokom zime ključna je za njegovo očuvanje i dugovečnost. Pre zimovanja, smanjite nivo vode ispod skimmera i povucite svu opremu koja može biti oštećena mrazom. Očistite bazen od nečistoća i dodajte zimsku hemiju koja sprečava razvoj algi i bakterija. Pokrijte bazen zaštitnom folijom koja je otporna na vremenske uslove. Redovno proveravajte pokrivač i uklanjajte sneg ili lišće kako biste izbegli oštećenja. Ove mere osiguravaju da vaš bazen bude u dobrom stanju i spreman za korišćenje kada se vreme ponovo zagreje.

Reference:

 • How do I choose the right swimming pool size and design to complement my outdoor space and lifestyle? –  June 2023. Dostupno na: Quora
 • 6 Types of Pools to Consider Before Breaking Ground – August 2022. Dostupno na: Better Homes & Gardens
 • Top Tips for Maintaining an Above Ground Pool – December 2020. Dostupno na: Family Handyman

Ostavi komentar