35°C
Beogradclear sky
Eksterne Baterije

Eksterne Baterije Power Bank

Sadržaj

U današnjem svetu gde je mobilna tehnologija postala neizostavni deo naših života, eksterne baterije predstavljaju neophodan dodatak. Ovaj tekst će vam pružiti detaljne informacije o eksterne baterijama, njihovim tipovima, kapacitetu, načinu korišćenja, prednostima i kako odabrati pravu za vaše potrebe.

Šta su Eksterne Baterije?

Eksterne baterije, takođe poznate kao power bank, su prenosivi uređaji koji omogućavaju punjenje vaših elektronskih uređaja kada nemate pristup električnoj mreži. One dolaze u različitim veličinama i kapacitetima, omogućavajući punjenje telefona, tableta, pa čak i laptopova.

Eksterne baterije funkcionišu tako što skladište energiju iz električne mreže ili drugog izvora napajanja, a zatim tu energiju prenose na vaše uređaje putem USB ili drugih priključaka. One su opremljene različitim tehnologijama koje omogućavaju brzo i efikasno punjenje, a neke čak podržavaju bežično punjenje.

Tipovi Eksternih Baterija
Preuzeto sa Freepik

Tipovi Eksternih Baterija

Eksterne baterije se mogu podeliti u nekoliko tipova na osnovu tehnologije baterija koje koriste:

 • Litijum-jonske baterije (Li-ion): Najčešće korišćene zbog njihove visoke energetske gustine i dugog veka trajanja. Litijum-jonske baterije su relativno lagane, što ih čini idealnim za prenosive uređaje. Takođe, one imaju nizak nivo samopražnjenja, što znači da zadržavaju svoj kapacitet čak i kada se ne koriste duže vreme.
 • Litijum-polimerske baterije (Li-Po): Poznate po svojoj fleksibilnosti i tanjem dizajnu, ali često imaju manji kapacitet po jedinici zapremine. Litijum-polimerske baterije su odlične za uređaje gde je prostor ograničen, kao što su tanki laptopovi i tableti. Njihova glavna prednost je što mogu biti oblikovane u različite forme i veličine.
 • NiMH baterije: Retko se koriste u eksternim baterijama zbog svoje veće težine i manjeg kapaciteta. Iako NiMH baterije nude stabilne performanse i otpornost na ekstremne temperature, njihova visoka težina i niži kapacitet ih čine manje pogodnim za prenosive eksterne baterije.

Kapacitet Eksterne Baterije

Kapacitet eksterne baterije meri se u miliampersatima (mAh) i određuje koliko puta može napuniti određeni uređaj. Na primer, baterija sa kapacitetom od 10,000 mAh može napuniti prosečan pametni telefon sa baterijom od 2,500 mAh otprilike četiri puta.

Veći kapacitet znači više punjenja, ali takođe znači i veću težinu i veličinu baterije. Kapacitet treba da bude prilagođen vašim potrebama – ako često putujete ili ste daleko od izvora napajanja, veći kapacitet će vam biti korisniji.

Kako Koristiti Eksterne Baterije

Korišćenje eksterne baterije je jednostavno:

 1. Punjenje baterije: Prvo napunite eksternu bateriju putem USB kabla. Većina baterija ima indikatore koji pokazuju nivo napunjenosti. Priključite bateriju na zidni adapter ili računar, i pustite je da se potpuno napuni pre prve upotrebe.
 2. Punjenje uređaja: Povežite vaš uređaj sa eksternom baterijom koristeći odgovarajući kabl. Uređaj će početi da se puni automatski. Proverite da li je kabl ispravan i kompatibilan sa vašim uređajem da biste izbegli oštećenja ili sporije punjenje.

Eksterne baterije često dolaze sa različitim priključcima, uključujući USB-A, USB-C i micro-USB, što omogućava punjenje širokog spektra uređaja. Neki modeli takođe podržavaju bežično punjenje, što je veoma praktično za korisnike najnovijih pametnih telefona.

Kako Koristiti Eksterne Baterije
Preuzeto sa Freepik

Prednosti Korišćenja Eksternih Baterija

Korišćenje eksternih baterija donosi brojne prednosti:

 • Mobilnost: Omogućavaju vam da punite uređaje u pokretu, bez potrebe za traženjem utičnica. Bez obzira da li ste na putovanju, kampovanju ili jednostavno daleko od kuće, eksterne baterije vam omogućavaju da ostanete povezani.
 • Bezbrižnost: Idealne su za putovanja, kampovanje ili u situacijama kada je struja nedostupna. Nema više straha da će vam se baterija isprazniti usred važnog razgovora ili dok koristite navigaciju.
 • Višestruka upotreba: Mogu se koristiti za punjenje različitih uređaja, od telefona i tableta do laptopova i pametnih satova. Većina eksternih baterija je univerzalna, što znači da možete puniti gotovo bilo koji uređaj koji se napaja putem USB kabla.

Kako Odabrati Pravu Eksternu Bateriju

Prilikom izbora eksterne baterije, obratite pažnju na sledeće faktore:

 • Kapacitet: Izaberite kapacitet koji odgovara vašim potrebama. Ako često putujete, veći kapacitet će vam biti korisniji. Takođe, razmislite o kapacitetu baterije vašeg uređaja – na primer, ako vaš telefon ima bateriju od 3,000 mAh, eksterni punjač od 10,000 mAh će vam omogućiti nekoliko punjenja pre nego što i sam treba da se napuni.
 • Broj izlaza: Ako planirate da punite više uređaja istovremeno, izaberite bateriju sa više USB portova. Ovo je posebno korisno za porodice ili putovanja sa više uređaja.
 • Vreme punjenja: Neke baterije se pune brže od drugih. Proverite specifikacije i birajte baterije sa brzim punjenjem. Takođe, obratite pažnju na ulazne karakteristike baterije – neki modeli podržavaju brzo punjenje preko USB-C porta, što može značajno smanjiti vreme punjenja.
 • Kvalitet izrade: Kvalitetne baterije su dugotrajnije i bezbednije za korišćenje. Proizvodi renomiranih proizvođača obično nude bolje performanse i dolaze sa dodatnim sigurnosnim funkcijama, kao što su zaštita od pregrevanja, prepunjavanja i kratkog spoja.

Sigurnosni Aspekti

Korišćenje eksterne baterije zahteva pažnju na sigurnost:

 • Izbegavajte ekstremne temperature: Ekstremne temperature mogu oštetiti bateriju ili izazvati pregrevanje. Najbolje je čuvati bateriju na sobnoj temperaturi i izbegavati direktnu sunčevu svetlost.
 • Pravilno skladištenje: Kada ne koristite bateriju, čuvajte je na suvom mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti. Izbegavajte vlažne ili veoma tople prostore.
 • Kvalitetni proizvodi: Uvek kupujte baterije od proverenih proizvođača kako biste izbegli rizik od eksplozija ili kvarova. Kvalitetne baterije imaju ugrađene sigurnosne mehanizme koji sprečavaju pregrevanje, prepunjavanje i kratki spoj.
Eksterne Baterije
Preuzeto sa Freepik

Eko-prijateljske Opcije

Neki proizvođači nude eksterne baterije koje su ekološki prihvatljive. Ove baterije koriste reciklirane materijale i dolaze sa solarnim panelima za punjenje putem sunčeve energije, smanjujući potrebu za električnom energijom iz mreže. Solarne eksterne baterije su odlične za ljubitelje prirode i one koji žele smanjiti svoj ugljenični otisak.

Pored toga, mnogi proizvođači se trude da smanje upotrebu štetnih hemikalija u proizvodnji baterija i pakovanja, čime doprinosi očuvanju životne sredine. Kupovinom eko-prijateljskih baterija, pomažete u zaštiti planete.

Budućnost Eksternih Baterija

Tehnologija eksternih baterija stalno napreduje. U budućnosti možemo očekivati baterije sa još većim kapacitetom, bržim punjenjem i naprednim funkcijama poput bežičnog punjenja i integrisanih kablova. Takođe, istraživanja u oblasti novih materijala obećavaju još efikasnije i dugotrajnije baterije.

Nove tehnologije, kao što su solid-state baterije, nude potencijal za znatno veći kapacitet i sigurnost u odnosu na trenutno dostupne litijum-jonske i litijum-polimerske baterije. Pored toga, razvoj brzih punjača omogućava punjenje eksternih baterija u rekordnom vremenu, što je veliki plus za korisnike koji su stalno u pokretu.

Poredjenje Eksternih Baterija i Integrisanih Baterija

Eksterne baterije nude fleksibilnost i prenosivost koja je korisna u mnogim situacijama, ali postoji i alternativna opcija: integrisane baterije. Integrisane baterije su ugrađene direktno u uređaje, poput telefona ili laptopova, i ne mogu se fizički odvojiti. Evo nekih ključnih razlika:

 • Praktičnost: Eksterne baterije se mogu koristiti za punjenje više uređaja, dok su integrisane baterije ograničene na jedan uređaj.
 • Veličina i težina: Eksterne baterije dodaju dodatnu težinu i zapreminu, dok integrisane baterije ne utiču na prenosivost uređaja.
 • Fleksibilnost: Eksterne baterije omogućavaju punjenje uređaja u pokretu, dok integrisane baterije zahtevaju da budete blizu izvora napajanja kada se isprazne.
Eksterne baterije
Preuzeto sa Freepik

Popularni Brendovi i Modeli

Na tržištu postoji mnoštvo brendova i modela eksternih baterija, a neki od najpoznatijih uključuju:

 • Anker: Poznat po svojim visokokvalitetnim i pouzdanim proizvodima, Anker nudi širok asortiman eksternih baterija sa različitim kapacitetima i funkcijama.
 • RAVPower: Ovaj brend je poznat po svojim inovativnim rešenjima za brzo punjenje i dugotrajnim baterijama.
 • Aukey: Aukey nudi pristupačne eksterne baterije sa odličnim performansama i dodatnim funkcijama kao što su bežično punjenje i višestruki USB portovi.
 • Xiaomi: Popularan brend koji nudi eksterne baterije sa odličnim odnosom cene i kvaliteta, često sa modernim i kompaktnim dizajnom.

Svaki od ovih brendova ima svoje prednosti, a izbor zavisi od vaših specifičnih potreba i budžeta.

Zaključak

Eksterne baterije su postale neophodan dodatak za svakodnevnu upotrebu mobilnih uređaja. Pravilnim odabirom i korišćenjem možete osigurati da vaši uređaji budu uvek napunjeni, bez obzira gde se nalazite. Obratite pažnju na kapacitet, broj izlaza, vreme punjenja i kvalitet izrade kako biste pronašli bateriju koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Eksterne baterije pružaju fleksibilnost i sigurnost da vaši uređaji neće ostati bez napajanja u ključnim momentima. Bilo da ste na dugom putovanju, u prirodi ili jednostavno želite dodatnu sigurnost u svakodnevnom životu, eksterna baterija je pravi izbor za vas.

Ostavi komentar